Ik hoor de volgende vraag weleens voorbijkomen;

Als er echt een God is, waarom staat hij dan zoveel angst en ellende toe op onze planeet?

Eerlijk gezegd heb ik ‘m zelf ook geregeld gedacht maar sta ik daar nu wat anders in. Graag deel ik met je mijn visie erover en wat jij en ik eraan kunnen doen.

Eerst wat anders. Vind je ‘God’ misschien een vervelend woord? Dat krijg ik weleens terug van mensen. Vandaag gebruik ik dan graag het woord ‘Liefde’.

Alan Watts, een Engelse filosoof, zei ooit; “Van het woord water, word je niet niet. Het gaat om de ervaring en niet om het woord. Een woord is maar een label.”

Vandaag, Liefde.

Goed, waarom is er zoveel angst en ellende.

Stel dat er enkel ‘dikke’ mensen op aarde rondlopen, zouden we ze dan als ‘dik’ herkennen?

Nee, aangezien ‘dik’ dan het enige is wat er is. We hebben het tegenovergestelde ‘dun’ nodig, zodat we die twee tegen elkaar af kunnen zetten. Aan de ene kant zijn ze elkaars tegenovergestelde maar aan de andere kant hebben ze elkaar nodig om te bestaan.

Stel dat er enkel Liefde zou zijn, zouden we dat dan als Liefde herkennen?

Het is nu duidelijk dat er een soort van tegengestelde nodig is, laten we dat ‘angst (of whatever woord)’ noemen, zodat we Liefde kunnen herkennen. Zonder Angst heeft Liefde geen bestaansrecht.

Vervolgens is het aan ons, aan jou en mij, om (altijd) voor Liefde te kiezen. We zijn een soort ‘keuzemachines’ en bij elke beslissing die we maken, hebben we de keuze tussen Liefde en Angst. Bij Liefde kunnen we denken aan vormen als Vertrouwen, Compassie en Positiviteit. Bij Angst kunnen we denken aan vormen als Wantrouwen, Egoisme en Negativiteit.

Grofweg hebben we dus maar één keuze en die komt (ongemerkt of onbewust) terug bij elke beslissing die we maken.

Stel bijvoorbeeld dat ik aan een bootcamp les meedoe en ik hoor een heel leuk muziekje. Mijn lichaam begint al te bewegen maar vervolgens dans ik niet omdat alle andere deelnemers me dan zien. Waar kies ik dan voor?

Stel, ik wil die nieuwe film van Tom Cruise graag zien maar er wil niemand met me mee. Dus ga ik ook niet … waar kies ik dan voor?

In eerste instantie dienen we zelf veel bewuster te worden wat betreft onze keuzes. Soms doet het ‘Leven’ dat op harde wijze want waar we (herhaaldelijk) voor kiezen, zal ons leven uiteindelijk aantonen. Ons leven is de spiegel van onze keuzes. Van onszelf, zogezegd.

Daarnaast weten we nu dat ‘alles één is’. Er is één Universele Intelligentie (God/Liefde) die achter alle vormen zit. In de basis, achter alle maskers, zijn we allen elkaar, allen verbonden. Zoals bij een oceaan waarbij alle golven een ander gezicht hebben maar in de diepte zijn ze de oceaan en elkaar.

Liefde wil altijd Verbinden. Liefde denkt aan ‘We’.

Angst wil altijd Afscheiding. Angst denkt aan ‘Ik’.

Bij elke keuze die we maken, dienen we dus te leren kiezen voor Liefde/Verbinding/We. Is de keuze die ik nu maak, goed voor mezelf en alles en iedereen?

Op het moment dat iedereen hierin zijn/haar verwantwoordelijkheid neemt, zal onze aardbol er snel anders uitzien.

Dan vragen we niet meer waarom God zoveel Angst en Ellende toestaat.

Nu gaat het nog vaak zo:

Neem bij voorbeeld landsgrenzen.

“Ik woon hier en jij mag hier niet komen,” kan never nooit gesproken zijn vanuit Liefde, vanuit Verbinding, vanuit We. Een uitspraak als dat kan enkel voortkomen vanuit Angst, Afscheiding, Ik.

‘Gewoon’ een stuk vlees eten waarbij de dieren een miserabel leed lijden wat je niet eens ‘leven’ kan noemen, komt voort uit een ‘Ik’ gedachte. Angst. Afscheiding. Wat kan mij het schelen wat er met hen gebeurt.

Daarom voel ik tot slot een behoefte om aan te tonen hoe de ‘spiegel des levens’ zelfs op wereldniveau werkt, middels het Corona tijdperk.

Kan je het nog voor de geest halen? Weet je nog hoe we niet bij elkaar mochten komen. We mochten niet knuffelen, kortom we konden niet verbinden. Covid verscherpte de grenzen tussen ons allen. Het was Angst en Afscheiding ten top.

Denk nu even terug aan de opmerking wat betreft landsgrenzen. Kijk vervolgens eens heel eerlijk naar binnen om te zien hoe vaak jij zelf voor de Angst/Afscheiding/Ik kiest in plaats van Liefde/Verbinding/We.

Ook op wereldniveau krijgen we onze eigen keuzes gespiegeld. Corona als spiegel van onszelf.

“All you need is love,” zongen de beatles al. Liefde, Verbinding en We zitten alle oplossingen.

Bedankt voor je aandacht en ik ben heel benieuwd wat jij van dit ‘topic’ vindt!

Geef commentaar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Je kunt deze HTML tags and attributen gebruiken in de tekst: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>